Cíle dietní léčby diabetu
Dieta je nezbytnou součástí všech dalších léčebných postupů včetně léčby perorálními antidiabetiky,intenzivním inzulínovým režimem včetně inzulínových pump apod.I pro obecnou populaci platí:,,nesprávná výživa, zejména nadbytečný příjem soli,nevhodné složení tuků,vysoký příjem energie a nedostatečný příjem ovoce a zeleniny, se významně podílí na řadě onemocnění, ovlivňuje aktivitu člověka a zvyšuje riziko předčasného úmrtí.,,
Jistý druh ,,diety,, ale drží v podstatě každý , kdo se řídí pravidly zdravého životního stylu, a dieta pro diabetiky tomuto zdravému životnímu stylu odpovídá.Na druhé straně víme, že dodržování dietních doporučení v praxi je pro diabetiky často obtížnější než užívání léků nebo píchání inzulínu.Vyžaduje nejen znalosti, jaké množství a které druhy potravin se mají sníst a kdy, ale obvykle také změnu předchozích stravovacích zvyklostí.Je tak vhodné naučit se zásadám dietní léčby , a usilovat tak o zdravější životní styl.
Předpokladem účinné dietní léčby diabetu je pravidelná kontrola hmotnosti ,glykémií, které se doporučují měřit často i po jídle , zejména pokud se diabetik v dietě zaučuje nebo sní-li něco neobvyklého.Pravidelně se vážit znamená jednou týdně, zvláště pokud chcete hubnout.Nedaří-li se dosáhnout stanovených cílů, je nutno upravovat dietní léčbu v souladu s ostatními léčebnými opatřeními, zejména fyzickou aktivitou.Zdravotní cíle léčby diabetu dietou můžeme shrnout pro přehlednost do následujících bodů:
1.Dietou napomáháme udržovat normální glykémie
2.Dietou snižujeme koncentrace tuků v krvi i riziko srdečních a cévních onemocnění.Diabetes mellitus je již sám o sobě rizikovým faktorem pro tato onemocnění,proto je třeba snižovat co nejvíce další rizika, k nimž zvýšené koncentrace tuků patří.
3.Dietou lze docílit přiměřené tělesné hmotnosti.I menší snížení hmotnosti(např.o 5% výchozí hmotnosti)zlepšuje výrazně zdravotní stav,protože snižuje hodnoty cukru i tuků v krvi i hodnoty krevního tlaku.
4.Dietou ovlivňujeme výskyt hypoglykémií.
V dietní léčbě diabetiků 1.typu a obézních diabetiků 2. typu jsou podstatné rozdíly.Pacienti s diabetem 1.typu se řídí strategií dietní léčby založené především na počítání sacharidů ve stravě pomocí tzv.výměnných jednotek,totéž platí i pro neobézní diabetiky 2. typu léčené intenzifikovaným inzulínovým režimem.Strategie dietní léčby
ostatních diabetiků 2. typu je založena především na redukčních režimech.
Zatímco pro diabetiky 1.typu, kteří jsou léčeni třemi a více injekcemi inzulínu denně(tzv.intenzifikovaný inzulínovým režimem), většinou platí, že mají jíst denní porci sacharidů rozdělenou do šesti jídel denně(snídaně , svačiny,oběd, večeře a druhá večeře), u diabetiků 2. typu ve většině případů stačí, jsou-li sacharidy rozděleny do tří, maximálně čtyř denních jídel.Zejména platí, že u obézních diabetiků 2.typu nejsou nutné dopolední ani odpolední svačiny, a pokud nemají noční hypoglykémie, nejsou nutné druhé večeře.
U diabetiků 2. typu může zvýšená glykémie po jídle přetrvávat i několik hodin, nejčastěji 3-4 hodiny.Není proto rozumné začít jíst další jídlo, např.svačinu, jestliže je glykémie ještě vysoká po předchozím jídle, např po snídani.Bohaté snídaně mohou zvyšovat glykémii hlavně tehdy, je-li ranní glykémie před snídaní vysoká , protože přetrvává tzv.fenomén úsvitu .Zvláštní opatření v dietě platí také pro diabetiky s komplikacemi, zejména při závažném postižení ledvin.